Bang Bang Corn
Hozzávalók:
2db előfőzött kukorica
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál édes chilis szósz
+ 1 evőkanál édes chilis szósz főzés után
só
Minden kukoricát 4 részre osztunk.
Keverjük össze a majonézt és az 1 evőkanál édes chiliszószt.
Kenjük a kukoricára szószt,
200 fokon körülbelül 10-12 percig
sütjük.
https://vm.tiktok.com/ZGJcPRoyg/
A kukorica megfelelő fehérjeforrás is, noha nem bővelkedik benne:
fehérjetartalma mindössze 10-15%.
Emellett mangán, foszfor, cink, magnézium, B5-vitamin, folsav, B6-vitamin, niacin és kálium is van benne.
Jótékony hatással van a székrekedésre és késlelteti az öregedést.
Ez utóbbi a sok-sok antioxidánsnak köszönhető..
https://www.origo.hu › tafelspicc
Jó, ha csemegekukoricát eszünk vagy sem?
A kukoricát évszázadok óta fogyasztják a világ minden táján.
Rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont könnyen megemelheti a vércukorszintet és gyakran esik áldozatául genetikai módosításnak.
Így felmerül a kérdés:
jó, ha fogyasztjuk, vagy nem?
A kukorica Mexikóból származik, ez volt az őslakosok fő táplálékforrása.
Általában fehér vagy sárga színű, de akár lila, vörös és kék színben is kapható.
Magas a szénhidrát- és viszonylag alacsony a fehérje- és a zsírtartalma.
NOHA MEGEMELHETI A VÉRCUKORSZINTET,
a tápanyagprofilja miatt – C- és B-vitamint, magnéziumot, káliumot, antioxidánsokat és számos növényi vegyületet tartalmaz –
mégis előnyös a fogyasztása és a kiegyensúlyozott táplálkozás része.
Viszont a feldolgozott kukoricatermékek nem feltétlenül táplálók, mivel feldolgozás során elvesztik a hasznos rostokat és tápanyagokat.
Plusz számos feldolgozott termékben magas a hozzáadott só-, cukor- és zsírtartalom.
A kukorica a kiegyensúlyozott táplálkozás része
Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a fogyasztása?
A benne lévő lutein és zeaxantin jótékony hatással lehet a szemre.
Az élelmi rostoknak köszönhetően védelmet nyújt bizonyos emésztési problémákkal szemben.
Ugyanakkor
A CUKORBETEGEKNEK KORLÁTOZNIUK KELL A KEMÉNYÍTŐTARTALMÚ SZÉNHIDRÁTBEVITELT,
így a kukoricafogyasztást is.
Noha vannak források, amelyek szerint ez egy kiváló választás cukorbetegeknek is, azért csak ügyeljünk a mennyiségre.
ILLETVE KUTATÁSOK IGAZOLJÁK, HOGY MÁS KEMÉNYÍTŐTARTALMÚ ÉLELMISZERREL SZEMBEN, MINT A KRUMPLI, A KUKORICA JÁRUL HOZZÁ A LEGINKÁBB A HÍZÁSHOZ
– HA TÚL SOKAT FOGYASZTUNK BELŐLE.
Továbbá érdemes arról is beszélni, hogy a kukoricanövényeket genetikailag módosítják.
Valójában a kukorica az egyike a leggyakrabban módosított növényeknek.
Teszik mindezt azért, hogy növeljék a termésmennyiséget és javítsák a kártevőkkel szembeni ellenállóképességet.
Az így módosított növények emberi szervezetre gyakorolt hatásai ellentmondásosak.
További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztosat mondhassanak a kutatók
A kukorica megfelelő fehérjeforrás is, noha nem bővelkedik benne:
fehérjetartalma mindössze 10-15%.
Emellett mangán, foszfor, cink, magnézium, B5-vitamin, folsav, B6-vitamin, niacin és kálium is van benne.
Jótékony hatással van a székrekedésre és késlelteti az öregedést.
Ez utóbbi a sok-sok antioxidánsnak köszönhető.
A CSEMEGEKUKORICÁBAN MEGTALÁLHATÓ C-VITAMIN ÉS LIKOPIN
megerősítheti a hajszálakat és segíthet kezelni a hajhullást.
A B12- vitaminnak, a vasnak és a folsavnak köszönhetően fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység.
Az előnyei közé sorolható továbbá, hogy gluténmentes, így a belőle készült lisztet vagy házi tortillát gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Kerülje az elszíneződött levelű kukoricát: a sárgás héj sérülést vagy öregséget jelent
Hogyan együk?
Mielőtt az asztalra kerülne, ejtsünk néhány szót a kiválasztásról.
Ne vegyünk olyan csemegekukoricát, amiről eltávolították a leveleket vagy sokat voltak a napon.
A legjobb, aminek a bojtja egy kissé aranyszínű.
Kerülje az elszíneződött levelű darabokat:
A SÁRGÁS HÉJ SÉRÜLÉST VAGY ÖREGSÉGET JELENT.
A kukoricát grillezhetjük, süthetjük és főzhetjük, általában olvasztott vajjal és sóval tálaljuk.
A kukoricaszemeket megfőzve hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, köretekhez, de akár önmagukban is fel lehet szolgálni vajjal vagy olívaolajjal és különböző fűszerekkel.
A lisztjéből vízzel és sóval készíthetünk tortillákat, a „nyers" szemeket pedig ki lehet pattogtatni a tűzhelyen.
Készítsük el a következő receptet!
FORRÁS: DELISH
Cukkinis-kukoricás korongok
Hozzávalók:
2 nagy cukkini, lereszelve
1 csésze főtt kukoricaszem
2 mogyoróhagyma, apróra vágva
3 tojás, felverve
1 csipet fokhagymapor
½ teáskanál petrezselyempehely
½ teáskanál bazsalikom
ízlés szerint só és bors
½ csésze reszelt sajt
¾ csésze liszt
olívaolaj
½ csésze görög joghurt
1 evőkanál csiliszósz
Elkészítés:
Ha lereszeltük a cukkinit, keverjük össze a kukoricával, a mogyoróhagymával, a petrezselyemmel, a bazsalikommal, a fokhagymaporral, a tojással, a sóval és a borssal.
Amint összeállt, keverjük hozzá a sajtot és a lisztet.
Melegítsük fel az olívaolajat vagy a zsírt egy serpenyőben és süssük ki a korongokat. Oldalanként ez körülbelül 2 perc.
Keverjük össze a joghurtot a csiliszósszal, tálaljuk ezzel a korongokat.
TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN:
TÁFELSPICC
Ez az oka, amiért érdemes lecserélni a bolti zabkását házira
Íme a fagyi, amit elrághat
Tojást talált a tojásban a nyugdíjas férfi
Gondoltad volna?
Ezért nem szabad a kést mosogatógépben tisztítani
SOKAN NEM TUDJÁK, HOGY A VÖRÖSBAB MÉRGEZŐ LEHET:
HA ÍGY KÉSZÍTED EL, KOMOLY BAJT OKOZHAT
Szőlősajt: brutálfinom immunerősítő szőlőmagból és a héjából - íme a recept!
Itt a birsalmasajt recept, amit mindig is kerestél: a leggyorsabb, legegyszerűbb változat!
Ha így használod a szendvicssütőt, soha többé nem kell takarítanod!
Egyetlen barack miatt került Görög Zita a sürgősségire
https://www.origo.hu/tafelspicc/20190823-csemegekukorica-egeszsegugyi-elonyei-recept.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése