Rózsás kalács
Egyszerűen elkészíthető,
kiemelkedően esztétikus megjelenésű
Diétás kalács receptek
Mindenki lehet igényekkel harmonizálót
villámgyorsan!
https://cookpad.com/hu/kereses/di%C3%A9t%C3%A1s%20kal%C3%A1cs
Mi a titka a tökéletes kalácsnak?
Húsvét nem telhet el kalács nélkül.
Ilyenkor az egyébként kedvelt bolti kissé snassznak tűnik és a kedvenc pékségünk kalácsába is hirtelen meglátjuk a kivetnivalót.
Nincs mese, sütni kell.
A kelt tésztával kapcsolatos összes háziasszonyi para és sztereotípia a húsvéti kalács készítésekor is előjön.
Mivel a legtöbben nem napi szinten sütnek kelt tésztát, így valóban van rizikója ennek a műveletnek, de egy jó alaprecepttel és néhány tipp és jó tanács figyelembevételével ez minimalizálható, és sülhetnek is a szebbnél-szebb kalácsok, briósok, édes puffancsok.
Alapanyag kiskáté:
A kalácshoz ne kenyérlisztet használjunk, hanem jó minőségű finomlisztet (ma már lehet kapni kifejezetten kelt tészta készítéséhez valót).
Ha valóban levegős tésztát szeretnénk, akkor a lisztet szitáljuk is át felhasználás előtt.
A liszthez – kalácsonként – nyugodtan adhatunk egy evőkanálnyi, azaz nagyjából két deka sikért, amely ugyan a legtöbb lisztben van, de egy kevés sikér egyetlen bolti lisztnek sem árt.
A sikér segtségével lesznek szép nagy légbuborékok a tésztában, ettől lesz szellős a kalácsunk.
Víz helyett tejjel, tejszínnel kevert tejjel, magtejjel készítsük el a tésztát.
A felhasznált liszt és a folyadék is legyen langyos, kézmeleg.
A kalács tésztájának nem árt, ha – az édes kelt tésztákhoz hasonlóan – 2-3 tojás sárgáját elkeverünk a tésztához készített folyadékban.
Tévedés, hogy porélesztőből nem lehet jó kalácsot sütni, ha valaki nem szeret vagy nem tud friss élesztővel dolgozni, nyugodtan használja a porélesztőt. 7 g porélesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg.
A kalácsot nem kell túl sok élesztővel ellátni, mert akkor túlságosan megkel, és nem lesznek szépek a fonataink.
A kalács tésztájához adhatunk egy kevés cukrot, ami főleg a tésztában lévő élesztő „etetésére” szolgál.
Ha sárgásabb tésztájú, karamellesebb ízvilágú kalácsot szeretnénk, akkor nyugodtan kerülhet bele nádcukor vagy kókuszvirág cukor.
Arra ügyeljünk, hogy a kelt tésztához se a xilit, se a stevia nem használható.
A kenyérrel ellentétben a kalácshoz jó, ha adhatunk egy kevés zsiradékot.
Ez ideális esetben vaj, de olajjal vagy kókuszzsírral is dolgozhatunk.
A zsiradékot a már összedolgozott tésztához kell adagolni és úgy beledolgozni a tésztába, mert különben már az elején körülöleli a lisztszemeket és nem hagyja dolgozni az élesztőt.
Keleszt-dagaszt egyszeregy:
A rugalmas, átgyúrt, sima felületű tésztát egy nagyobb, olajjal finoman kikent műanyag edénybe tegyük, majd duplára hajtott (vagy két kisebb) konyharuhával fedjük le vagy az egész tálat húzzuk bele egy nagyobb szemeteszsákba, a zsák száját csomózzuk össze és huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni a tésztát, amíg nagyjából a duplájára nem nő.
A megkelt tésztát finoman lisztes felületre borítva, óvatosan vágjuk annyi egyforma darabra, ahány fonatos kalácsot szeretnénk.
Ilyenkor a mérleg használata nem szégyen, a pékek is sokszor azzal dolgoznak.
A darabokat formázzuk zsemlékké, majd konyharuhával takarjuk le és nagyjából még egy negyed órát hagyjuk kelni.
Fonási technikák:
Finoman sodorjuk meg a fonat szálait, ügyelve arra, hogy minél egységesebb, méretben közel azonos darabokat kapjunk.
Ha bizonytalanok vagyunk a fonást illetően, akkor nyugodtan keressünk rá az interneten található oktató videókra, az egészen egyszerűtől a szépségesen bonyolultakig mindent megtalálni.
Ha szép, foszlós belsejű kalácsot szeretnénk, akkor fonás közben finoman csavarjunk egyet-egyet a tésztahurkáinkon.
Abban az esetben, ha látványos kalácsot szeretnénk, de csak a hármas fonás megy, akkor javasolt egy kisebb és egy nagyobb kalácsot fonni, majd a kisebbet ügyesen ráültetni a nagyobb kalácsra és így megsütni őket.
A megfont kalácsot vagy sütőlapon, vagy kenyérsütő formában süssük.
A lapra vagy formába helyezett tésztát kenjük le habart tojással és egy fél órát hagyjuk még pihenni.
A lekent kalácsot megszórhatjuk egész mákkal, szezámmaggal, jégcukorral, tört magvakkal, finomra szelt mandulával vagy nádcukorral is.
Sütési praktikák:
A sütőt ne fűtsük túl, nagyjából 180 fokra melegítsük elő.
Kelt tésztáknál ne használjuk a légkeverést.
A kalácsot érdemes gőzben sütni, ehhez semmi más nem kell, csak a felmelegedő sütő aljára tegyünk egy tepsit, amiben két ujjnyi víz van.
Legfrissebb cikkek
Az elmúlt 20 év 30 ikonikus finomsága a 10. Kürtőskalács Fesztiválon
Egy csepp fekete tea és levendula:
a „Kikelet” lett Magyarország Cukormentes Tortája
https://www.primakonyha.hu/cikkek/mi-a-titka-a-tokeletes-kalacsnak
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése