Rózsás kalács Egyszerűen elkészíthető, kiemelkedően esztétikus megjelenésű -Diétás kalács receptek -Mi a titka a tökéletes kalácsnak?

 Rózsás kalács


Egyszerűen elkészíthető,


kiemelkedően esztétikus megjelenésű






Diétás kalács receptek


Mindenki lehet igényekkel harmonizálót

villámgyorsan!


https://cookpad.com/hu/kereses/di%C3%A9t%C3%A1s%20kal%C3%A1cs


 


Mi a titka a tökéletes kalácsnak?


Húsvét nem telhet el kalács nélkül. 


Ilyenkor az egyébként kedvelt bolti kissé snassznak tűnik és a kedvenc pékségünk kalácsába is hirtelen meglátjuk a kivetnivalót. 


Nincs mese, sütni kell.


A kelt tésztával kapcsolatos összes háziasszonyi para és sztereotípia a húsvéti kalács készítésekor is előjön. 


Mivel a legtöbben nem napi szinten sütnek kelt tésztát, így valóban van rizikója ennek a műveletnek, de egy jó alaprecepttel és néhány tipp és jó tanács figyelembevételével ez minimalizálható, és sülhetnek is a szebbnél-szebb kalácsok, briósok, édes puffancsok.


Alapanyag kiskáté:


A kalácshoz ne kenyérlisztet használjunk, hanem jó minőségű finomlisztet (ma már lehet kapni kifejezetten kelt tészta készítéséhez valót). 


Ha valóban levegős tésztát szeretnénk, akkor a lisztet szitáljuk is át felhasználás előtt.


A liszthez – kalácsonként – nyugodtan adhatunk egy evőkanálnyi, azaz nagyjából két deka sikért, amely ugyan a legtöbb lisztben van, de egy kevés sikér egyetlen bolti lisztnek sem árt. 


A sikér segtségével lesznek szép nagy légbuborékok a tésztában, ettől lesz szellős a kalácsunk.


Víz helyett tejjel, tejszínnel kevert tejjel, magtejjel készítsük el a tésztát.


A felhasznált liszt és a folyadék is legyen langyos, kézmeleg.


A kalács tésztájának nem árt, ha – az édes kelt tésztákhoz hasonlóan – 2-3 tojás sárgáját elkeverünk a tésztához készített folyadékban.


Tévedés, hogy porélesztőből nem lehet jó kalácsot sütni, ha valaki nem szeret vagy nem tud friss élesztővel dolgozni, nyugodtan használja a porélesztőt. 7 g porélesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. 


A kalácsot nem kell túl sok élesztővel ellátni, mert akkor túlságosan megkel, és nem lesznek szépek a fonataink.


A kalács tésztájához adhatunk egy kevés cukrot, ami főleg a tésztában lévő élesztő „etetésére” szolgál. 


Ha sárgásabb tésztájú, karamellesebb ízvilágú kalácsot szeretnénk, akkor nyugodtan kerülhet bele nádcukor vagy kókuszvirág cukor. 


Arra ügyeljünk, hogy a kelt tésztához se a xilit, se a stevia nem használható.


A kenyérrel ellentétben a kalácshoz jó, ha adhatunk egy kevés zsiradékot. 


Ez ideális esetben vaj, de olajjal vagy kókuszzsírral is dolgozhatunk. 


A zsiradékot a már összedolgozott tésztához kell adagolni és úgy beledolgozni a tésztába, mert különben már az elején körülöleli a lisztszemeket és nem hagyja dolgozni az élesztőt.


Keleszt-dagaszt egyszeregy:


A rugalmas, átgyúrt, sima felületű tésztát egy nagyobb, olajjal finoman kikent műanyag edénybe tegyük, majd duplára hajtott (vagy két kisebb) konyharuhával fedjük le vagy az egész tálat húzzuk bele egy nagyobb szemeteszsákba, a zsák száját csomózzuk össze és huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni a tésztát, amíg nagyjából a duplájára nem nő.


A megkelt tésztát finoman lisztes felületre borítva, óvatosan vágjuk annyi egyforma darabra, ahány fonatos kalácsot szeretnénk. 


Ilyenkor a mérleg használata nem szégyen, a pékek is sokszor azzal dolgoznak. 


A darabokat formázzuk zsemlékké, majd konyharuhával takarjuk le és nagyjából még egy negyed órát hagyjuk kelni.


Fonási technikák:


Finoman sodorjuk meg a fonat szálait, ügyelve arra, hogy minél egységesebb, méretben közel azonos darabokat kapjunk.


Ha bizonytalanok vagyunk a fonást illetően, akkor nyugodtan keressünk rá az interneten található oktató videókra, az egészen egyszerűtől a szépségesen bonyolultakig mindent megtalálni.


Ha szép, foszlós belsejű kalácsot szeretnénk, akkor fonás közben finoman csavarjunk egyet-egyet a tésztahurkáinkon.


Abban az esetben, ha látványos kalácsot szeretnénk, de csak a hármas fonás megy, akkor javasolt egy kisebb és egy nagyobb kalácsot fonni, majd a kisebbet ügyesen ráültetni a nagyobb kalácsra és így megsütni őket.


A megfont kalácsot vagy sütőlapon, vagy kenyérsütő formában süssük. 


A lapra vagy formába helyezett tésztát kenjük le habart tojással és egy fél órát hagyjuk még pihenni.


A lekent kalácsot megszórhatjuk egész mákkal, szezámmaggal, jégcukorral, tört magvakkal, finomra szelt mandulával vagy nádcukorral is.


Sütési praktikák:


A sütőt ne fűtsük túl, nagyjából 180 fokra melegítsük elő.


Kelt tésztáknál ne használjuk a légkeverést.


A kalácsot érdemes gőzben sütni, ehhez semmi más nem kell, csak a felmelegedő sütő aljára tegyünk egy tepsit, amiben két ujjnyi víz van.


Legfrissebb cikkek


Az elmúlt 20 év 30 ikonikus finomsága a 10. Kürtőskalács Fesztiválon 


Egy csepp fekete tea és levendula: 


a „Kikelet” lett Magyarország Cukormentes Tortája  


https://www.primakonyha.hu/cikkek/mi-a-titka-a-tokeletes-kalacsnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése