Mennyei popcorn házilag 4 ok, amiért nemcsak finom, de kifejezetten egészséges is a pattogatott kukorica Persze nem mindegy, hogyan készítjük el.

 







Ha megtanuljuk azt az egyszerű módszert, amivel a tűzhelyen saját magunk pattogtathatunk egy tűzálló edényben, egy nagyon egészséges és finom nassolnivalót kapunk.


A pattogatott kukorica sokkal több egy népszerű rágcsálnivalónál. 


A pattogatott kukorica ugyanis teljes értékű gabona, ami rostban és antioxidánsokban gazdag, így fontos része lehet az egészséges étrendnek. 


Ugyanakkor nem mindegy, hogyan készítjük el és miként fogyasztjuk. 


pattogatott-kukorica-egeszseg


Így a legegészségesebb


A pattogatott kukorica tehát rostban gazdag, kalóriában szegény étel. 


Ám amikor ezt halljuk, olyankor biztosan nem a zacskós, mikróban elkészíthető változatra gondolnak. 


Ez ugyanis egyáltalán nem egészséges. 


„A zacskós popcorn hozzáadott olajat, zsírt, cukrot, sót is tartalmazhat, attól függően milyen ízesítésűt veszünk le a polcról” 


– hívta fel rá a figyelmet Kim Pierpont, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának dietetikusa. 


Vásároljunk inkább sima magokat, és pattogtassuk ki a tűzhelyen. 


Ehhez csak tegyük a kukoricaszemeket egy magasabb falú serpenyőbe néhány csepp vízzel, fedjük le tetővel, majd várjuk meg, míg a tűz fölött kipattog. 


De pattogtathatunk air fryerben is, ha van ilyen gépünk. 


Az első nagy különbség a kalóriákban van:


a meleg levegőn, tűzhelyen pattogtatva: 30 kalória


olajjal pattogtatva tűzhelyen: 35 kalória


enyhén vajazott popcorn: 80 kalória


Azt meg kell jegyeznünk, hogy a kiegyensúlyozott étrendben igenis van része a zsírnak, a bevitt kalória mintegy 35 százaléka zsírból kell, hogy származzon. 


Viszont nagy különbség van zsír és zsír között is: a hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj nem egyenértékű az egészség szempontjából például ugyanakkora mennyiségű állati zsiradékkal, vajjal.


Természetesen attól, hogy a tűzhelyen pattogtattuk, ízesíthetjük a popcornunkat, akár édes, akár sós változatot szeretnénk. 


A fokhagymapor, Cayenne bors, feketebors, vagy éppen a fahéj, kakaópor mind pikáns és különleges finomságot eredményez.


Olvass tovább


kukorica-tapanyag-egeszseg


Jó nekünk a kukorica? 


Ez az igazság a feldolgozott formáiról!


Semmilyen más gabonaféléből nem termelnek annyit, mint a kukoricából. 


Csak Amerikában 69 millió focipályányi kukoricaföld volt 2019-ben.


Miért egészséges?


Azon túl, hogy a friss pattogatott kukorica istenien roppanós, remek rost- és antioxidáns forrás, sőt, számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, melyek szükségesek a kiegyensúlyozott étrendhez. 


1. Kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok 1 csésze pattogatott kukorica közel 30 gramm káliumot tartalmaz. 


Ez az ásványi anyag segíti az idegrendszer működését és a folyadékháztartás egyensúlyát. 


Magnéziumból is jelentős mennyiséget találhatunk a pattogatott kukoricában (11 mg), ami a csontok, agy és izmok egészségéhez szükséges. 


Emellett vasat és cinket is tartalmaz a popcorn a roston és fehérjén túl. 


„Egy adag pattogatott kukorica általában 3 csészényi, amivel a napi szükséges rostbevitel 16 százalékát fedezhetjük” – mutatott rá a dietetikus.


2. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát „A pattogatott kukorica teljes értékű gabona, ami azt jelenti, hogy tartalmazza a gabona minden részét – mondta Pierpoint. – 


A teljes értékű gabona fogyasztása a kutatások szerint segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a vérnyomást.”


A benne található rost a vérnyomáson túl a koleszterinszintre is jó hatással van, csökkenti a rossz koleszterin szintjét a szervezetben.


3. Támogatja az emésztést 


„Szintén a magas rosttartalommal függ össze az emésztésre gyakorolt jótékony hatása” – mutatott rá a dietetikus. 


A növényi rost csökkenti a szorulásra való hajlamot, javítja a bélmozgást. 


Emellett a pattogatott kukoricában található összetett szénhidrátok hozzájárulnak a bélrendszer egészséges baktériumflórájának fenntartásához is.


4. Csökkentheti bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét 


A pattogatott kukoricában nagy mennyiségben található meg a fenolsav nevű antioxidáns, másnével polifenolok. Számos tanulmány alátámasztotta már korábban, hogy a polifenolok csökkentik például a mell- vagy prosztatarák kialakulásának kockázatát. 


„A polifenolok növényi táplálékban találhatók meg, segítenek semlegesíteni a szabadgyökök romboló hatását – mondta a dietetikus. 


– A szabadgyökök nemcsak bizonyos ráktípusok, de a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásáért is felelőssé tehetők sok esetben.”


Forrás: Insider 


Vásároljon az alábbi linken


bio egészséges pattogatott


kukoricát a kilós egységára


azonos a papírtasakokban


árult vegyszeres változatéval.


https://gymbeam.hu/bio-kukurica-na-popcorn-wolfberry.html?campaignid=19686835195&adgroupid=&gclid=CjwKCAjwv-2pBhB-EiwAtsQZFJ5IWe0DqBWgYdWoc-Ud7kt8k-ML2yhRNeCRQUmlVcxCHPf3_-NI4xoCvzcQAvD_BwE#35392


#popcorn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése